5 woon- en interieurtrends voor 2020

Nog heel eventjes en we mogen weer proosten op het nieuwe jaar. Nu 2020 voor de deur staat, is het een mooi moment vooruit te kijken naar de woon- en interieurtrends voor het aankomende jaar. Hieronder vind je 5 trends op een rij.

Duurzaam
Het aantal vegetariërs en veganisten stijgt, plastic wordt langzamerhand uit den boze en consuminderen is hot. Dat we ons steeds meer zorgen maken om onze ecologische voetafdruk, zien we ook in de woon- en interieurtrends van 2020 terug. Niet alleen door bewust om te gaan met onze elektrische apparaten en lampen, maar ook door duurzame en gerecyclede materialen te verwerken in het interieur. Zo zien we bamboe veel terug.

Daarnaast blijft de populariteit van de kringloopwinkel stijgen. Waar deze vroeger als armlastig werd gezien, is het tegenwoordig bij uitstek de plek om scherp geprijsde pareltjes vinden. Ook online tweedehands spullenplatforms als Marktplaats en Facebook lopen storm. Door oude spullen een nieuw leven in te blazen draag je niet alleen bij aan een betere planet, maar je kunt er ook een persoonlijk tintje aan je interieur mee geven. Doordat het vaak unieke stukken zijn behoort het kant-en-klare huis van Ikea tot het verleden. En als het item nog een opknapbeurt nodig heeft, kun je het naar eigen smaak personaliseren.

Nog leuker is als je oude spullen in huis hebt staan met een persoonlijke link, bijvoorbeeld een oud schilderij van je oma.

Natuurlijke kleuren en materialen
De behoefte om meer duurzaamheid in huis te halen vertaalt zich ook door in de blijvende trend om natuurlijke kleuren en materialen in het interieur te gebruiken. Materialen als hout, riet en marmer zien we ook in 2020 weer terug in het interieur.

De ‘urban jungle’-trend, die jaren geleden opdook en niet meer lijkt te verdwijnen, laat zich goed combineren met natuurlijke kleuren en materialen. Het is niet gek dat planten al jaren domineren in de interieurwereld: het zijn echte sfeermakers in huis, die ook nog eens de luchtkwaliteit verhogen.

Multifunctioneel
Door de gekte op de huizenmarkt in de Randstad, is het steeds gebruikelijker om een klein appartement te hebben. Een kleine woning vergt een andere aanpak als het om inrichting komt, dus daar komt de multifunctionele trend de hoek om kijken. Een ruimte moet tenslotte zo effectief mogelijk worden ingericht. De traditionele scheidingslijnen tussen de verschillende ruimtes vervagen en een ruimte krijgt meerdere functies. Daarnaast komen er steeds meer meubels op de markt die speciaal ontworpen zijn voor kleine ruimtes en multifunctioneel zijn. Denk aan een opklapbare werkplek, handige opbergruimte onder het bed en een comfortabele slaapbank.