5 onmisbare verhuistips die jouw volgende verhuizing een eitje maken

Verhuizen kan stressvol zijn, iets wat de meeste mensen liever niet te vaak willen doen. Het hele proces kan inderdaad een enorme impact op je leven hebben, en niet te vergeten ook flink wat kosten, maar met een goede voorbereiding en een paar simpele tips kun je het jezelf wel zo makkelijk mogelijk maken.

We geven je hier 5 tips om het verhuizen zowel voor, tijdens en na de verhuisdag op rolletjes te laten lopen.

Minimaliseren en organiseren
Ga lang voordat de verhuizing in het verschiet ligt al je spullen na. Dit is sowieso iets wat je regelmatig wilt doen, à la Marie Kondo al je spullen doornemen en kijken wat nog waarde aan je leven toevoegt. Door weg te doen wat je niet meer gebruikt, past of nodig hebt, creëer je meer ruimte voor de dingen die je wel wilt hebben.

Ga wel bedachtzaam te werk bij het ontrommelen. Voordat je rigoureus van alles naar de kringloopwinkel gaat slepen, sta altijd even stil bij de keuzes die je maakt. Hoewel je die enorme hoeveelheid prullaria uit je jeugd waarschijnlijk nooit zult gaan missen, zitten er misschien wel een paar items bij die je toch wilt bewaren. Maak hier een speciale doos voor en geef de echt speciale herinneringen daarmee een mooi plekje.

Pas ook op met het wegdoen van dingen waarvan je van plan bent ze te vervangen. Vooral gebruiksvoorwerpen zoals schoonmaakartikelen of gereedschap kun je nog beter even bij je houden, tot je daadwerkelijk de vervanging hebt aangeschaft. Je wilt straks na de verhuizing niet gelijk als een malle moeten gaan shoppen voor bijvoorbeeld theedoeken. Zorg tot slot dat je belangrijke documenten (contracten, belastingpapieren, certificaten) altijd overzichtelijk bewaard.

Meet alles af
Neem de tijd om in de nieuwe woning, terwijl deze nog leeg is, alles af te meten. En dan bedoelen we ook alles. Van vloeroppervlaktes, tot wand afmetingen, tot deurposten, tot het aanrecht, en zelfs tot dat ene kleine stukje vloer tussen de trap en de voordeur.

Deze uitgebreide afmetingen zullen ontzettend van pas komen in allerlei situaties. Als je bijvoorbeeld bij IKEA staat en je wilt weten of die ene leuke lamp niet te hoog is voor de ruimte boven de eettafel. Of je staat naast je enorme buffetkast en vraagt je af of deze wel door de deur gaat passen straks. Alles wat in de nieuwe woning eenvoudig niet gaat werken, kun je al beter nu wegdoen of straks (tijdelijk) veilig opslaan.

Maak een checklist
Begin ook hier al vroeg mee. Het beste is om digitaal een grote masterlist te maken, een overzicht waar je overal toegang tot hebt en waar je ook samen met je (ver)huisgenoten samen aan kan werken. Zet vervolgens alles op de lijst wat tijdens de verhuizing aandacht nodig heeft.

Het internet staat vol met inspiratie voor verhuischecklisten. Kijk welke items voor jou van toepassing zijn en creëer zo je eigen to-do lijst. Je kunt denken aan zaken zoals het opzeggen van aansluitingen en abonnementen, adreswijzigingen sturen, de vriezer op tijd ontdooien, inpakspullen aanschaffen en opslagruimte boeken.